Bilde: Kristian Haugland 

Voksenlærling og hovedverneombud

Kristian Haugland var lenge usikker på hva han skulle gjøre etter å ha gjennomført generell studiekompetanse på videregående og  førstegangstjeneste i Garden. Han var innom tanken på byggfag, men det var ikke før en kamerat hadde startet som lærling i voksen alder at Kristian vurderte dette selv. Etter litt nett søk bestemte han seg for å kontakte Fylkeskommunen og ble henvist videre til Byggopp. Herfra gikk det slag i slag: Byggopp tok kontakt med Constructa Entreprenør AS som fikk informasjon og CV fra Kristian,  jobbintervju ble gjennomført og Kristian fikk umiddelbart læreplass som voksenlærling innen tømrerfaget. 

"Som voksenlærling  gjennomføres normalt 4 år i lære. Ettersom jeg har allmennfag fra videregående skole, får jeg godskrevet et halvt år og kan søke om å ta fagprøve litt tidligere". Kristian har gjennomført 10 ukers teoretisk kurs og bestått teoretisk privatist eksamen i tømrerfaget, og fagprøven vil bli gjennomført på byggeplass i løpet av det neste halvåret.

For Kristian har høydepunktet hittil vært å finne noe han trives med. "For min del har jeg funnet noe jeg liker å gjøre. Jeg trives veldig godt med hverdagen. Det er kjekt å komme på jobb, både for å treffe kollegaer og arbeidet jeg utfører. Jeg har fått en del ansvar, noe jeg også er fornøyd med".

Det første prosjektet til Kristian var Sandsli bo- og aktivitetssenter hvor han også fikk ansvar for å være prosjektets plassverneombud. I dag er Kristian også hovedverneombud i Constructa Entreprenør AS, en rolle han fikk etter å ha gjennomgått en valgkamp internt. "I utgangspunktet hadde jeg ikke meldt meg som kandidat som hovedverneombud. Jeg er jo lærling, så en rolle som hovedverneombud var ikke noe jeg tenkte var aktuelt. Jeg ble likevel oppfordret til å stille til valg, og er veldig fornøyd med å ha fått rollen. Jeg er voksenlærling, og gjerne mer moden enn lærlinger som kommer rett fra grunnskolen. Så alder har nok spilt inn." Verneombudrollen gir både frustrasjon og engasjement, men for Kristian er det blitt en del av arbeidshverdagen. "Generelt går det veldig fint å være verneombud, og jeg kombinerer dette arbeidet med mine vanlige arbeidsoppgaver". 

Dagen til Kristian starter som regel med morgenmøte kl. 06.30. Her får han informasjon om dagen og utlevert arbeidsoppgaver. Etter noen timers arbeid er det lunsj, før arbeidet fortsetter. "Det inngår mye samarbeid i arbeidet vi utfører, og ofte arbeider vi sammen to og to. Akkurat nå holder jeg på med himlinger på prosjektet Bergen Rådhus, hvor vi tilpasser plater og lager hull til teknisk anlegg".

Kristian har en latter som sitter løst og stiller som regel alltid med et smil på lur. Han trives godt med arbeidshverdagen og å arbeide i Constructa Entreprenør. "Det er veldig kjekt å kjøre forbi bygg og prosjekter jeg har vært med å arbeide på. Jeg tror ikke jeg hadde fått de samme mulighetene andre steder - jeg har fått læreplass, blitt verneombud, hovedverneombud og fått mye ansvar i arbeidshverdagen".

På fritiden er Kristian er glad i å spille både futsal og fotball, noe det dessverre har blitt mindre av det siste året pga. koronapandemien. På øret går det mye i humor- og true crime podcaster, lydbok og ellers listepop.