Bilde: Simonas Derkintis

Tømrer med sans for detaljer

Simonas Derkintis arbeider for øyeblikket på Bergen Rådhus med produksjon innen tømmer og innredning. Simonas er et arbeidsjern som trives best når det er mye å gjøre.

I en alder av 33 har han en imponerende CV å vise til. Fra å ha tatt en utdanning innen arkitektur hvor han kan vise til en diplom innen land- og byplanlegging, startet egen bedrift innen interiør med 30 ansatte, til nå å ha fagbrev som tømrer i Norge med planer om å starte på teknisk fagskole til høsten.

"Min bestefar var tømrer og min far arbeidet for det meste kun med trevirke. Så man kan vel si at det ligger litt i familien." Simonas er født og oppvokst i Litauen. Da den økonomiske krisen traff Europa i 2009/2010, bestemte Simonas seg for å legge ned selskapet sitt og flytte til Norge. I 2016 ble Simonas headhuntet av Constructa Entreprenør AS sin avdelingsleder for tømmer/innredning, Ronny. "Jeg hadde aldri truffet Ronny tidligere, men han likte meg og ønsket å prøve meg ut som BAS på et prosjekt på Austevoll. Det fungerte bra, og jeg har arbeidet i Constructa Entreprenør siden".

Simonas har vært delaktig i flere prosjekter, og Vossabadet er et Simonas trekker frem som sitter godt i minnet. "Vossabadet var et stort prosjekt, hvor jeg i samarbeid med andre hadde ansvar for koordinering av produksjon innenfor innredning/tømmer". Det kjekkeste med de ulike prosjektene er menneskene han møter på sin vei. "Det vi bygger er kjekt, men det er menneskene som gjør arbeidshverdagen".

Produksjon og ledelse av mennesker inngår i Simonas arbeidsdag. En vanlig arbeidsdag starter allerede på den 30 minutters kjøreturen på vei til jobb. "I bilen kan jeg i ro og fred starte med å tenke på hva som skal utføres av arbeid, detaljer og hvor folkene jeg har med meg skal plasseres. Allerede kl. 05.45 kommer de første meldingene om noen er blitt syke, har forsovet seg osv. Så da gjelder det å få planlagt med det mannskapet jeg har tilgjengelig." Når Simonas ankommer byggeplass, er det kaffen som står for tur. Deretter skriver han ut litt notater og gjennomfører morgenmøte sammen med avdelingen. "Plan for dagen og diverse spørsmål, samtaler om materialer og  verktøy blir tatt opp på morgenmøte". Daglig gjøremålsliste med tilhørende ansvar utarbeider Simonas hver dag, og sammenligner denne med utarbeidet kalkyle for å oppdage eventuelle avvik.

Hvis du spør Simonas hva som er viktig for han i Constructa Entreprenør, er det personlig utvikling og utvikling av CE som bedrift. "Om vi kan være bedre, må vi være bedre". Det mest givende med jobben er i følge Simonas å få ansvar og det å kommunisere med andre for å komme frem til de gode løsningene.

Hva gjør Simonas når han ikke er på jobb? "Jeg har kjøpt ny enebolig, så nå arbeider vi med områdene rundt huset. Arbeidet mitt med innredning og trevirke har gjort at jeg er ganske så detaljfokusert, så selv om huset er helt nytt, har vi en liste med ting vi ønsker å gjøre også innvendig. Jeg er glad i solide treverk, da spesielt nøttetre og eik". Ellers liker Simonas både å spille og se på basketball. På øret er det ofte podcaster med basket som tema eller podcaster om  interiør, eksteriør og design. Musikksmaken er ganske bred, hvor musikk blir valgt ut fra humøret. "Jeg hører på alt fra Beethoven til Kygo".