
Bestått fagbrev
Nye fagbrev i Constructa Entreprenør
Betongarbeider
Andreas Lyngøy – bestått 22. juni 2020
Darius Czarkowski – bestått 23. mars 2021
Jostein Bjørvik – bestått 21. mai 2021
Lobos Galik – bestått 21. mai 2021
Tømrer
Adrian Kowalczyk – bestått 18. september 2020
Simonas Derkintis – bestått 07. novemer 2020
Solomon Ku – bestått 12. februar 2021
Elias Haukeland – bestått 16. april 2021
Håkon Småbrekke – bestått 07. mai 2021
Hva er TAF?
Opplæringen på TAF skjer i samarbeid mellom videregående skole og lokalt næringsliv. Etter 4 år oppnår eleven dobbel kvalifikasjon: Både fagbrev og studiekompetanse med fordypning i matematikk og fysikk.
De to første årene er det skolen som følger opp den faglige utviklingen til eleven i bedrift, de to siste årene er eleven lærling med lærekontrakt og blir fulgt opp av Byggopp.
Veien fra TAF elev til fagbrev
Elias Haukeland er en av lærlingene som har tatt fagbrev i Constructa Entreprenør det siste året.
Elias er 19 år og bor i Bergen. Han kom til Constructa Entreprenør som elev ved TAF byggfag ved Knarvik videregåande skule. Elias har alltid likt å bygge ting og vurderte derfor tidlig å utdanne seg til snekker. Han liker også realfag, og ved å ta TAF linje på videregående fikk han kombinere begge disse interessene. De tre første årene gikk Elias tre dager på skole og arbeidet to dager i Constructa Entreprenør. Det siste året har han vært 3 dager i uken på jobb og 2 dager på skolen.

På spørsmål om hva han jobber med akkurat nå er svaret kledning av et utstikk på Alversund skole
Hvordan har det vært å være lærling i Constructa Entreprenør?
Elias forteller oss at Constructa Entreprenør har lagt til rette for at han skulle få være med på forskjellige prosjekter og ulike typer bygg. Fra det første prosjektet på Hotel Norge for 4 år siden har han vært med på å bygge private boliger, næring- og kontorbygg og flere skoler.
Høydepunktet for Elias har vært å få jobbe med eneboliger. Ved bygging av eneboliger har det vært stor variasjon i arbeidet og han har fått lov til å være med å finne ut løsninger på problem som oppstår. «Det er gøy å mestre. Jeg liker også å bruke matte og fysikk i det jeg gjør, for eksempel ved å regne ut vinkler».
En vanlig arbeidsdag for Elias starter halv syv. Dersom han vet hva han skal gjøre den dagen er det bare å sette i gang, ellers starter dagen med møte og arbeidsfordeling. Elias synes han får både gøye og utfordrende oppdrag. Det siste året har det vært lite sosialt med jobbkollegaer pga. covid-19, men de er likevel en godt sammensveiset gjeng og han fremhever det sosiale miljøet på jobb. «Vi tuller og har det gøy uten at det går ut over produksjonen».
Fylkesmester i tømmer for lærlinger
Fylkesmesterskap for tømrer lærlinger
Et annet høydepunkt fra tiden som TAF-lærling er fylkesmesterskapet for tømrerlærlinger i 2019 hvor Elias gikk av med seieren og sikret seg deltakelse i NM.
Fagprøven
Vi spurte Elias om han kunne fortelle oss litt om fagprøven: «Jeg fikk oppgaven en mandag. Jeg hadde en liten anelse om hva deler av oppgaven var, for det var satt av et rom på prosjektet jeg arbeidet på. Det viste seg at jeg hadde rett; oppgaven bestod av baderomspanel og installasjon av dører. Jeg var litt skeptisk til baderomspanel ettersom jeg ikke hadde utført mye av dette arbeidet tidligere, men jeg fikk en god følelse fra start og ble ferdig før tiden. Fikk også en ekstraoppgave som bestod av foring og listing av vindu. Ble ferdig med dette og kunne brukte fredagen til å rydde og vaske. Jeg var innstilt på å måtte jobbe overtid under fagprøven, men det gikk bra uten. Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger fra kollegaer og sensor var strålende fornøyd. Jeg fikk karakteren meget bestått.»
Fremtidsplaner
Elias har bestemt seg for å ta et år på folkehøyskole først, og deretter står valget mellom Industriell økonomi og teknologiledelse (MTIØT) eller Bygg- og miljøteknikk på NTNU Trondheim. «Jeg har avtalt å jobbe som tømrer for Constructa Entreprenør i sommerferiene, og har fått vite at jeg er velkommen tilbake etter studiene om jeg velger Bygg».